världens dåligaste språk

Framsida
Albert Bonniers Förlag, 22 okt. 2012 - 223 sidor

Språket är människans viktigaste redskap. Men vem bestämmer egentligen över det, hur det utvecklas? Finns det egentligen någon som har rätt att säga "det där är fel" eller "så kan man inte säga"? Och varifrån kommer alla myter om att svenskan är ett fattigt språk som det hela tiden slarvas med?I denna bok gör Fredrik Lindström upp med besserwissrar, svensklärare och språkvårdare. Vi är alla ansvariga för språket, menar han, men inte i första hand för att vårda det, utan för att använda, utveckla och nyskapa det. Idag tror många att man bör överlåta åt akademier och språknämnder att uppdatera vårt ordförråd. Om våra förfäder hade haft samma inställning hade vi knappast ärvt något användbart språk.Ett viktigt skäl till den utbredda, nuvarande synen på vem som har makten till det gemensamma språket är, enligt Lindström, ett växande problem - vår självunderskattning. För att belysa detta tillstånd, och samtidigt spegla det genom det svenska språkets framväxt och nuläge, dröjer Lindström kvar vid vissa saker. Lättillgängligt och med en originell udd beskriver han hur verkligheten utvecklar språket snarare än tvärtom, skillnaden mellan tal- och skrivspråk, de svenska svordomarnas natur, om det var bättre förr, vad som är rätt och fel, hur barnens språkliga kreativitet ser ut och dialekternas särmärken.Världens dåligaste språk en lärorik, tankeväckande och konstant underhållande inspirationskälla för läsarens eget intellekt och språkbruk.Kort sagt en måste-bok för den som är intresserad av det svenska språket!"Suverän introduktion för den som har det minsta intresse för ord och inte minst tal."Örjan Abrahamsson, GT

 

Innehåll

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Avsnitt 9
Avsnitt 10
Avsnitt 11

Andra upplagor - Visa alla

Vanliga ord och fraser

Om författaren (2012)

Fredrik Lindström föddes 1963 och påbörjade efter studier i litteraturvetenskap och Nordiska språk sin doktorsavhandling i svensk språkhistoria. Men annat kom emellan, stå upp-framträdanden och Hassan i P3 bland annat, och han lade den akademiska karriären på is.

Många är de produktioner som Lindström sedan dess varit delaktig i. Ett axplock: På Spåret, Ingesson och Detta har hänt på SVT, Pentagon på TV4, På minuten i radion och Vuxna människor på bioduken. Hans långfilm, Känd från TV, som delvis utspelar sig i förlagsmiljö, hade premiär september 2001. Världens dåligaste språk, som utkom 2000, blev hans författardebut i bokform och fick mycket stor uppmärksamhet.

Bibliografisk information