Generation Ego: Att fostras i en narcissistisk kultur

Framsida
Ordfront, 11 apr. 2014 - 388 sidor
Skolan idag: Lärare som inte kan genomföra en lektion eftersom eleverna inte inser poängen med lektionens innehåll. Elever som tar det som självklart att betygen ska överklagas. En läroplan som kräver att barnen, från förskoleålder, fostras i entreprenöriellt lärande.

Dagens unga kallas för den mest självupptagna generationen någonsin. Varför har det blivit så och vad får det för konsekvenser?

När Ana Udovic skrev en artikel om ämnet i Dagens Nyheter förstod hon att det var fler än hon som intresserade sig för frågorna. Gensvaret var enormt. Artikeln blev en av DN:s mest delade på internet 2012.

Ett samhälle kan knappast fungera om dess invånare gör allt för egen vinnings skull och inget för andra. Men det är just vad vi lär våra ungdomar idag: att vara självupptagen lönar sig.

I Generation Ego söker Ana Udovic efter konsekvenserna av ett sådant synsätt. Hon intervjuar forskare, psykologer, lärare, sociologer och andra som arbetar med barn och unga och förstås de unga själva. Hon spårar Generation Ego hela vägen från curlingföräldrarna till ungdomsarbetslösheten, genom en nedmonterad skola, ekonomiska krisår och självkänsla-nu-quick-fixar. Resultatet blir en högaktuell bok om ett pågående experiment på en hel generation.
 

Så tycker andra - Skriv en recension

Användarrecension - Anmäl som olämpligt

Har inte hunnit läsa färdigt men oj så intressant och tankeväckande detta är som jag har läst än så länge!
Eftersom jag är arbetsledare och känner en frustration i den förändring som jag så klart
märker snabbt har skett bland personer som anställts och som söker arbete så har jag tänkt mycket på bakgrunden till vad som händer i vårt samhälle. Mycket av det som jag erfar i praktiken känner jag igen i det jag har hunnit läsa och mina tankar har funnits i dessa riktningar redan innan!
Så fort jag hinner mitt i upplärningstider där jag får akta mig för att använda ord som tidigare var givna och snabbt försöker hitta en väg att förmedla kunskap som inte kränker den som borde efterfråga kunskapen på sin nya arbetsplats, om man vill behålla arbetet!
Eftersom jag inte ger upp lätt och strävar efter att förstå så tror jag denna boken blir något jag måste ge tid till, mitt i allt!
Stort tack till dig Ana Udovic och jag ser fram emot tid att läsa vidare snarast!
 

Utvalda sidor

Innehåll

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Avsnitt 10
Avsnitt 11
Avsnitt 12
Avsnitt 13
Avsnitt 14
Avsnitt 15
Avsnitt 16
Upphovsrätt

Avsnitt 9

Vanliga ord och fraser

Om författaren (2014)

Ana Udovic har arbetat som journalist i 16 år. Numera är hon frilansjournalist och skriver främst om samhälle, klimatfrågor, psykologi och jämställdhet. Hon har skrivit för tidningar som Fokus, Dagens Nyheter, Modern Psykologi, Aftonbladet, Icakuriren, Bang, Mama och Expressen. År 2008 gav hon ut barnboken Vem är tjuven, Mirjana?Författarpresentation (max 1000 tecken)

Bibliografisk information