Att leda i svåra lägen: Civila chefer och militära lärdomar

Framsida
Nordic Academic Press, 24 mars 2017 - 188 sidor

Vad kan krig lära oss om att leda företag?

Att föra krig är en extremt resultatorienterad verksamhet, och konsekvenserna av god eller dålig ledning blir därför mycket tydliga. Det är utgångspunkten för den nya boken Att leda i svåra lägen, där 20 civila chefer med stor erfarenhet drar lärdomar från militära konflikter och händelser.

I boken intervjuas bland andra Sven-Christer Nilsson, tidigare koncernchef för Ericsson; Eva Hamilton, tidigare vd för SvT; Mikael Odenberg, f d försvarsminister, och Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland.

»Vi har närmat oss ämnet på ett handfast sätt«, berättar Marco Smedberg, en av bokens två författare. Han har arbetat som yrkesofficer och är författare till flera böcker om militär ledning. »Vi skildrar ett antal dramatiska händelser ur militärhistorien där det varit fråga om svåra lägen. Sedan får svenska chefer kommentera besluten, och dra sina slutsatser.«

Exemplen sorteras in i tre nivåer: den strategiska ledningsnivån, den operativa nivån med mellanchefer och den taktiska nivån med första linjens chefer.

Bokens andra författare, Karlis Neretnieks, är tidigare rektor för Försvarshögskolan. Han konstaterar att ett framstående civilt ledarskap har stora likheter med erfarenheterna från de militära fallstudier som tas upp. »Egenskaper som att vara ett föredöme, eller våga och vilja fatta beslut, är ovärderliga oavsett ansvarsområde.«

Att leda i svåra lägen kan tjäna som inspiration eller praktisk verktygslåda för alla som på ett eller annat sätt leder organisationer, stora som små, civila eller militära.

 

Innehåll

Inledning
7
Operativ och indirekt ledning Mellanchefer
55
Taktisk och direkt ledning Första linjens chefer
97
Upphovsrätt

Vanliga ord och fraser

Om författaren (2017)

Generalmajor Karlis Neretnieks har bland annat varit rektor för Försvarshögskolan, operationsledare vid dåvarande Milo Mitt och brigadchef samt totalförsvarsrådgivare till Central- och Östeuropa vid Försvarsdepartementet. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling. Marco Smedberg föreläser gärna om sina böcker, och han anordnar även historiska temaresor runtom i världen.

Bibliografisk information