Gentlemen

Framsida
Albert Bonniers förlag, 3 juni 2013 - 515 sidor

Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nedgången. Det försiggår en massa underligheter i det där huset. Bröderna Morgan är minst sagt gåtfulla.
Det tycker i alla fall författaren ”Klas Östergren”, när han kommer in i bilden. Sommaren 1978 driver han omkring i stan, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.
Läsaren får följa med på vidsträckta upptäckter i Morganbrödernas liv, ner i 60-talets Stockholm och Europa, för att slutligen hamna i den bistra och svåra vintern 1979, då hela världen ser ut att stå inför den sista katastrofen. Bröderna Morgans olika sätt att leva ställs inför en sista prövning.
Förvecklingarna är många i denna roman, som är full av frisk fabuleringsglädje och sinnrik intrigflätning. Den bjuder på ett helt fyrverkeri av äventyr, och till slut sitter berättaren själv och undrar över vad som hänt.

Klas Östergrens Gentlemen från 1980 är en modern klassiker.

Läs även Klas Östergrens roman Gangsters som tar vid där Gentlemen slutar.Omslagsformgivare: Johan Petterson

Så tycker andra - Skriv en recension

Vi kunde inte hitta några recensioner.

Andra upplagor - Visa alla

Om författaren (2013)

Klas Östergren (f. 1955 i Stockholm) debuterade 1975 med Attila och har givit ut femton böcker. Den senaste är Tre porträtt (2002). Han har också skrivit manus för film och TV och översatt dramatik. Hösten 2005 utkommer Gangsters, som är en fristående fortsättning på Gentlemen.

Bibliografisk information