Dansens historia: Om dans och lek i Sveriges historia

Framsida
Svenska Historiska Media Förlag AB, 2 feb. 2015 - 287 sidor

Dansens och tidens virvlar är en fyllig exposé över dansens historia i Sverige. Eva Helen Ulvros, docent i historia, berättar kunnigt och engagerat om den svenska danskulturen
och hur den har influerats av europeiska seder.

Genom bland annat etikettböcker och memoarer speglar hon hur dansen och leken följt livsrytmen. Texten är rik på exempel från såväl borgerlighetens punschdoftande tillställningar som den enkla bondstugans kalas. Det har dansats vid midsommar, samkväm och bröllop, men också på skördegillen eller dyngdans efter vårens gödselspridning.

Dansens och tidens virvlar ger smakprov på hur kungligheter påverkat dansmodet, vilken betydelse universiteten haft för dansandet och hur dansen ingått i militär träning och uppfostran. Eva Helen Ulvros vill återupprätta dansens status. Hon argumenterar varmt för dans och lek för nöjes skull och för dess positiva effekt – en övertygelse hon delar med tänkare från tiden då dans var en oundgänglig förfining som ansågs ge ”andlig vighet”.

 

Så tycker andra - Skriv en recension

Användarrecension - Anmäl som olämpligt

bajs

Utvalda sidor

Innehåll

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Avsnitt 7
Avsnitt 8
Avsnitt 17
Avsnitt 18
Avsnitt 19
Avsnitt 20
Avsnitt 21
Avsnitt 22
Avsnitt 23
Avsnitt 24

Avsnitt 9
Avsnitt 10
Avsnitt 11
Avsnitt 12
Avsnitt 13
Avsnitt 14
Avsnitt 15
Avsnitt 16
Avsnitt 25
Avsnitt 26
Avsnitt 27
Avsnitt 28
Avsnitt 29
Avsnitt 30
Avsnitt 31
Upphovsrätt

Vanliga ord och fraser

Om författaren (2015)

Eva Helen Ulvros är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Hon har skrivit ett flertal böcker som givits ut av Historiska Media. Boken Sophie Elkan nominerades till Augustpriset 2001.

Bibliografisk information